کاربرد سود پرک در صنعت چرم
سود پرک یا سود سوز آور ماده ای شیمیایی قلیایی است با فرمول NaOH و به رنگ سفید و با خاصیت خورندگی بسیار بالا که در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی ، صنایع نفت و پتروشیمی، صنایع آرایشی بهداشتی، صنایع شوینده، تصفیه آب و فاضلاب و غیره مصارف فراوانی دارد. سود پرک در صنعت چرم سازی نیز کاربرد فراوان دارد.
صنعت چرم سازی از جمله معدود صنایعی می باشد که در آن یک ماده خام طبیعی طی مراحل مختلف به یک محصول استانداردتبدیل می شود. در گذشته تمام مراحل تولید چرم به روش سنتی در حدود سه ماه به طول می انجامید. سود پرک در صنعت چرم سازی پس از پروسه مو زدایی و حذف پشم و پروتئین های غیر الیافی از سطح پوست توسط آهک ، طی پروسه چربی زدایی استفاده می شود . بعضی از پوست ها مانند پوست گوسفند و سگ دارای چربی بوده و بایستی پیش از عملیات دباغی ، چربی ها حذف شوند . همانطور که می دانیم سود پرک (هیدروکسید سدیم | سود کاستیک | سود سوزآور) خاصیت خورندگی و حل کنندگی چربی بسیار بالایی دارد، به همین دلیل ر در کارخانجات و کارگاه های چرم سازی و دباغی ، چربی را به وسیله سود پرک از بین می برند.
نحوه موزدایی توسط سود پرک در صنعت چرم:
در کارخانه های تولید چرم ابتدا کراتین مو و پشم را در معرض ماده قلیایی قرار می دهند که پیوند سولفور- سولفور را (توسط هیدروکسید) در زنجیره سیستینی خواهد شکست . مو ابتدا در ریشه که شکل رشد نیافته آن است ، مورد حمله قلیا قرار می گیرد . بعد از طی زمان معینی از خیساندن پوست در محلول قلیایی سدیم هیدروکسید (سود مایع) و سدیم سولفیت (به عنوان عامل کاهنده) ، ریشه های مو منحل می شوند .
اما هنگام مو زدایی پوست گوسفند و بره ، در سطح داخلی پوست از سدیم هیدروکسید و سدیم سولفید استفاده می شود ، به این ترتیب که به محلول قلیایی اجازه می دهند درون پوست نفوذ کرده و ریشه را مورد حمله قرار دهد . با این روش به راحتی پشم و مو از پوست (حتی با کشیدن) جدا می شود . این فرآیند اساس موزدایی پشم با استفاده ز مواد قلیایی همچون سود سوزآور است که بخش قابل توجهی از تولید چرم در دنیا را تشکیل می دهد. و بدین ترتیب مو زدوده شده و از پوست جدا می شود.
پسبعد از فرایند موزدایی و پروتئین های غیر الیافی از لایه بیرونی پوست ، فرایند جدف چربی ها صورت می گیرد . بعضی از پوست ها همانند پوست گوسفند دارای چربی هستند که باید قبل از عملیات دباغی ، چربی ها حذف شوند . همانگونه که می دانیم سود پرک (سود کاستیک | هیدروکسید سدیم) خاصیت خورندگی بسیار بالایی دارد و به رحتی می تواند چربی ها را در خود حل کند، به هیمن علت در واحددباغی و چرم سازی ، چربی را توسط سود سوزآور از بین می برند.